Arkitekturmuseet?

Arkitekturmuseet i Stockholm pågår fram till den 21 november en utställning om konsthantverk, en s.k. ”konstslöjdsalong”. Frågan är om utställningen kan vara intressant att besöka, eller om pretto-vibbarna blir för starka?

För att definiera något såsom ”konstslöjd” vill Kerstin Wickman, professor i designhistoria, att både HANTVERK och KONSTNÄRLIGHET ska ingå. Ambitionen med salongen är att ”visa på bredden och mångfalden inom området”. Det erbjuds seminarium om ”olika plattformar och deras roll i konsthantverket” och föreläsning om ”det radikala konsthantverket”.

Vad de fina orden betyder är dock svårt att förstå. När Wickman försöker tränga ner i begreppet ”konsthantverk” lyfts vikten av en avsikt, en idé, fram, liksom skönhet och individuella företagsamheter och tolkningar av begreppet.

Men var är stickgraffitin? Hör inte den hemma i konstslöjdbegreppet anno 2010? Jag ser den inte nämnas någonstans i samband med utställningen.

Jag kanske måste besöka Arkitekturmuseet för att se om stickgraffitin fått en plats. Annars kanske någon borde se till att den tar sig den plats som den förtjänar…

Annonser

En reaktion på ”Arkitekturmuseet?

  1. Hehe, jag kan se dig smyga runt med diverse stickprojekt i handväskan, och snabbt som en iller fästa dem på lämpliga platser. 🙂 Mer stickgraffitti åt folket!

    Jag har börjat på en sjal i så kallade kärleksknutar. Virkning iofs, men garn som garn. 🙂 Förhoppningsvis blir jag klar redan den här vintern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s