Troll i solsken?

Det finns ett nytt parti i vår riksdag. Över 300 000 svenskar har röstat på detta nya parti. Därför är det inte möjligt att ifrågasätta deras rätt att inneha mandat i parlamentet. Live with it. Men partiets åsikter är en helt annan sak. Kom inte och säg att de inte är främlingsfientliga. Jag köper inte det.

Kanske har Robert Aschberg rätt i att ”när trollen kommer ut i solen spricker de” (som han sa i säsongens första avsnitt av Skavlan på SVT). Redan nu har de gjort några uttalanden eller ”markeringar” som fått reaktioner. Ett ägde rum i måndags när Björn Söder (SD) nominerade Mikael Jansson (SD) till posten som andre vice talman i riksdagen. Söder tyckte att Jansson var lämplig bl.a. p.g.a. att han ”har en lugn och demokratisk läggning”. Skiljer det sig från övriga partikompisar? Hur är riksdagens övriga sverigedemokrater? Hätska och diktatoriska? Spännande fyra år vi har framför oss om så är fallet.

Söder argumenterade också för att någon från SD skulle vara andre vice talman med motiveringen att SD ”är Sveriges trejde största block – Sverigeblocket”. What? För det första är de bara ett parti. Det tredje minsta i riksdagen, dessutom. Och för det andra: Om SD är ett ”Sverigeblock” vad är då de andra politiska samarbetena? Rysslandsblock? Australienblock?

I tisdags var det så dags för riksmötets öppnande. Som alltid (trots att kyrkan och staten sedan länge är separerade) började dagen med gudstjänst i Storkyrkan. Under biskop Eva Brunnes predikan reser sig många av sverigedemokraterna upp och lämnar lokalen. Ni hittar Brunnes predikan här. Döm själva om hon sa något hemskt, utpekande eller anstötligt. Jag ser det som talande att personerna valde att lämna kyrkan när Brunne talade mot rasism och för att alla människor är lika mycket värda.

Kanske spricker trollen när de kommer ut i solen. Och om du inte besökt sverigedemokraterna.de tycker jag att du ska göra det. Sajten har funnits ett tag och kommer framöver att granska SD i riksdagen.

Själv stickar jag för ett varmare Sverige. Vad det kommer att bli av det hela får du veta om du fortsätter besöka mig här på bloggen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s