Snart legitimerad

Den viktigaste faktorn för goda resultat i skolan är en kvalificerad och engagerad lärarkår.

Det märks att det är valår. De senaste veckorna har regeringen lovat saker som stora väljargrupper kämpat för i flera år. Nyss handlade det om sänkt skatt för pensionärer, idag om lärarlegitimation. Citatet ovan kommer från debattartikeln i dagens DN där förslaget presenteras.

I grunden gillar jag förslaget. Vem vill att barnen ska undervisas av obehöriga pedagoger? Du vill väl inte ha din tandsten behandlad av en obehörig tandläkare? Eller? Behörighet är viktigt. Men samtidigt finns aspekter som man också måste tänka på att lösa på ett bra sätt. Det handlar t.ex. om:

  • Skolan är en kommunalt styrd och komplicerad verksamhet. För att förslaget ska bli mer än ett fint dokument med vackra tankegångar krävs mycket jobb. Väldigt mycket jobb.
  • Många obehöriga lärare är strålande bra! Därför behövs insatser för att lyfta sådana strålande lärare till att bli strålande OCH behöriga lärare. Den KPU (kompletterande pedagogisk utbildning för akademiker) som regeringen föreslår är inte nog. Vad gör man exempelvis för ytterligare hjälpa dem som saknar akademisk utbildning, men har gedigen yrkesmässig kompetens?

Lärarlegitimationen gör utbildade lärare ”kvalificerade”. Men vad gör oss ”engagerade”? Förmodligen inte snårskog av nya regler, otillräckliga resurser för att införa dem och samtidigt superstress.

Kvalificering leder inte automatiskt till engagemang. Jag önskar att regeringen lägger större krut på engagemangs-biten i en kommande proposition. Det skulle kunna göra underverk för lärares känsla av att göra ett bra jobb, räcka till och samtidigt kunna påverka sin arbetssituation.

Och först då tar vi ordet ”kvalificerade” till en helt ny nivå.

Annonser

En reaktion på ”Snart legitimerad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s