Är det bara jag som tycker att Tea Partyrörelsen är läskig?

Den amerikanska Tea Partyrörelsen som grundades förra året eftersträvar ordning i statsfinanserna, fri marknad och begränsad regeringsmakt. Uppståndelsen kring rörelsen växer och så sent som i helgen samlades tusentals människor för att bland annat lyssna på frontfiguren Sarah Palin. Tea Party Express har startat. Turnéns sista anhalt är Washington den 15 april.

Så långt allt gott. I en demokrati ska alla människor få mötas, uttrycka sina åsikter och inte straffas för det. Men när man läser det finstilta, ser vilka människor som deltar i mötena och faktiskt lyssnar på det som sägs är det lätt att bli mörkrädd.

Tea Partyrörelsen:

  • lockar många vita människor. Hur många med annan etnisk härkomst har du sett i nyhetsreportagen från exempelvis helgens träff?
  • hyllar den amerikanska flaggan näst intill onormalt mycket – kolla bara deras logga och mötesdeltagarnas kläder och fordon.
  • kräver tillbaka de ”rättigheter som Gud har gett dem” och talar om en revolution.
  • får det att låta som att Barack Obama INTE är en demokratiskt vald president. De är SÅ trötta på honom och vill ha en annan ledare – en som verkligen representerar folkets vilja.

Rörelsen lockar också människor med tvivelaktig syn på demokrati och mänskliga rättigheter. I dagens DN citeras mötesdeltagare som beskriver Obama som radikal muslim och som upplever ett stort hot mot den privata vapensamlingen (och verkar se det som den största politiska frågan). Absurt. Förhoppningsvis är detta åsikter som inte stöds av rörelsen i stort.

Eller?

Jag tycker att utvecklingen är jävligt obehalig. Samtidigt är jag inte förvånad. Om man har rest i USA har man sett tendenserna. Jag kan inte låta bli att undra om Tea Partyrörelsen en politisk rörelse värd att lyssna på eller en modern och polerad Ku  Klux Klan?

Annonser

En reaktion på ”Är det bara jag som tycker att Tea Partyrörelsen är läskig?

  1. As an American, I find them scary. It’s a lot of fear-mongering and ”God-given rights” and it worries me.

    They aren’t that BIG a movement, just really vocal. Too big, though, for my liking…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s