En kris är ingen ursäkt

Kriser blir alltför lätt ett sätt för personer och länder (!) att försöka komma ur viktiga åtaganden som upplevs jobbiga då de kräver eftertanke, ändrade livsvanor och ibland även ändrade värderingar

Så kan det inte få vara.

Ta till exempel den viktiga frågan om vårt klimat. EU-kommissionen är rädd för att klimatfrågan hamnar längre och längre ner på medlemsländernas agendor nu när lågkonjunkturen är på väg. Jag håller med kommissionens ordförande José Manuel Barroso när han manar EU-länderna att hålla fast vid de mål som de själv enhälligt fattat beslut om. Finanskrisen används som ursäkt för att slippa något som är viktigt, men jobbigt. Hur engagerad var man då egentligen från början? Var det bara tomma ord?

Jag har tidigare skrivit om Susan Faludis senaste bok The Teorror Dream. Faludi säger själv att en händelse som ligger bakom att hon började skriva boken var ett telefonsamtal hon fick alldeles efter attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. En journalist som intervjuade henne sa då något i stil med ”Det förstår du väl att feminismen (läs: jämställdhet mellan kvinnor och män) får ta ett kliv tillbaka nu när vi måste kämpa mot terrorismen?”. Faludi ställde sig lika frågande till det uttalandet som jag gör.

Klimatfrågan och jämställdheten får man aldrig tumma på. Använd aldrig kriser som ursäkter för att slippa att ta i frågor som är jobbiga men oerhört viktiga.

Skärpning.

Annonser

En reaktion på ”En kris är ingen ursäkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s