Susan Faludi

Journalisten och feministen Susan Faludi har skrivit en ny bok. På svenska heter den Den amerikanska mardrömmen: Bakhållet mot kvinnorna. Nu far hon över världen för att marknadsföra boken och diskutera dess budskap. Idag hade jag äran att lyssna på henne.

Faludi hävdar att attacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 fick den amerikanska kulturen med politiker, tidningar och tyckare i spetsen att falla tillbaka mot att sträva efter de ideal som fanns i vilda Västern på 1700-talet. Mannen med stort M ska vara den starka försvararen och kvinnan den underdåniga och på många sätt hjälplösa hemmafrun. Kvinnor som inte vill leva som hemmafruar beskrivs i media som samhällets fiender, för att använda terror-jargongen.

Precis som Faludi själv säger är reaktionen fylld av ironi: Genom att begränsa kvinnor och deras rörlighet spelar man terroristerna i händerna. De terroristgrupper som låg bakom attackerna i USA 2001 är ju inte direkt otydliga med att de är emot kvinnornas frigörelse i den s.k. västvärlden.

Kämpa mot förlegade könsstereotyper. Alla har rätt till att vara både kvinnor och människor samtidigt. Även män. Om de vill.

Annonser

En reaktion på ”Susan Faludi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s