Veckans nysvenska

Språk är härligt. Språk som inte får utvecklas blir icke levande, odynamiskt och dör förmodligen så småningom ut till förmån för andra konkurrerande språk. Tillåt utsvävningar. Vidga de språkliga vyerna. Här kommer några exempel på ord som ni kanske inte har hört förut, eller som ni kanske har en annan innebörd knuten till än vad jag har:

Vad kallar man de vit ensilagebalarna på åkrar runt om i Sverige? Rymdägg, så klart. Jag önskar att jag själv kommit på ordet eftersom det är en så bra beskrivning av hur det faktsiskt ser ut: Jättelika ägg släppta från himlen. Tack Oliver för att du lärde mig det ordet.

Vad gör en hårmodell? Varför inte använda ordet för en frisör som behöver inspiration (”Wow! Han skulle verkligen behöva en hårmodell!”), eller för en kompis men en riktigt snygg klippning som kan inspirera andra till att också variera sig (”Wow! Vilken hårmodell!”)?

Veckans ord från engelskan är outdoorsy/outdoorsig. Ordet används för att beskriva kläder som är anpassade för krävande utomhusklimat, t.ex. varma eller fukttåliga (en outdoorsy jacka). Men ordet kan också användas för en person som är outdoorsy, d.v.s. klädd för ett krävande utomhusklimat.

Läxa: Testa att väva in de nya ord ni nu har lärt er i veckans konversationer. Lämna gärna kommentarer här på bloggen om hur det går.

Kör så det ryker.

Annonser

En reaktion på ”Veckans nysvenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s