Large Hardon Collider

LHC är inte bara en förkortning för en ishockeyklubb i Linköping. Det står också för Large Hadron Collider, partikelacceleratorn som dras igång för första gången imorgon. Platsen är CERN i Schwiez och förhoppningen är att man ska finna lösningen på några av universums gåtor.

Tänk er. Världens största maskin. Massor av manliga forskare som vill göra en upptäckt som ingen tidigare gjort. Det blir inte mycket mer testosteronstint än så. Därför är det inte konstigt att tungan slinter. Min sambo hävdar att jag för ett tag sedan uttalade fel. Istället för Large Hadron Collider sa jag Large Hardon Collider. Enbart två små bokstäver byter plats med varandra, men tolkningen av ordet blir en helt annan. Och en ganska rolig sådan i detta sammanhang. Kanske vill man kompensera för andra tillkortakommanden när man väljer att satsa sin tid på världens största maskin, hundra meter under marken i Schweiz.

Men det tar inte slut där. I krångliga sammanhang är Tryckfels-Nisse inte långt borta. Även New York Times har skrivit om Large Hardon Collider. Här finns ska det finnas ett utdrag ur den artikeln. Och idag gjorde DN en svensk motsvarighet. Man skulle skriva ”en svärm protoner ska färdas genom hela acceleratorringen”. Men ursprungligen stod det såhär i artikeln:

”Maskinen förändrar vår världsbild”
9 sep 2008 … En svärm plutoner ska färdas runt hela acceleratorringen. Utanpå ringen sitter ungefär 8.000 magneter som styr plutonerna. …
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly. jsp?d=597&a=826183&rss=2216 – 3 timmar sedan –

Det är skillnad på protoner och plutoner. Notera också att man skrev fel på mer än ett ställe.

Jag är i gott sällskap. Om DN och New York Times kan ha fel kan jag det också. Världen blir ibland roligare då.

Annonser

3 reaktioner på ”Large Hardon Collider

  1. Freudian slip kanske?

    Är det något du saknar, jobbar Henrik sent ofta och är trött på kvällarna?

    Dock är det kul att höra att det finns folk som har en viss standard på samtalen och inte bara pratar blöjpriser och ”gud vad det har regnat i sommar”.

  2. Vem pratar om bljöjpriser (men ärligt talat, de är jävligt dyra) och vädret (ska det sluta regna någongång?)?
    Det kanske är plutoner de ska skicka runt. Vore det inte kul och se vad som händer när två plutoner träffas vid hög hastighet efter att ha åkt åt varsit håll i en tunnel 100 meter under marken i Schweiz?

  3. Jag har hört att jorden kommer gå under när de gör det där testet så det är väl säkrast att göra det med flaggan i topp. Så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s