Autism – vad vet vi egentligen?

Fram till långt in på 1900-talet såg många homosexualitet som en sjukdom som kunde botas. Sorgligt nog lever den föreställningen fortfarande kvar hos vissa människor. Nu finns forskare som jämför dåtidens syn på homosexualitet med dagens syn på autism. Man menar att autism kanske inte är en sjukdom som prompt ska botas – det kanske istället handlar om att hjärnorna hos människor med autism bara är annorlunda än vad som anses vara ”normalt”.

I ett av de senaste numren av tidningen Wired beskriver man hur forskarna tänker. Artikeln finns här. Man menar att allt du trodde att du visste om autism kan vara helt åt skogen fel. Man menar att forskningen hittills har varit för fokuserad på synen på autism som en sjukdom som till alla medel ska utrotas och att för lite möda har lagts på att utforska hur en autistisk hjärna faktiskt fungerar. Tanken är hisnande.

I artikeln intervjuas Amanda Baggs. Kanske bör forskare gå från den väg man idag slagit in på och istället acceptera fröken Baggs budskap till världen:

We’re here, we’re wired, get used to it.

Kolla gärna in detta, ett av alla hennes klipp från Youtube. Se världen ur en autistisk människas synvinkel för ett ögonblick:

Annonser

3 reaktioner på ”Autism – vad vet vi egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s