UKKen

Uppsala är en stad i förändring. Efter sju år i exil blir man faktiskt lite förvånad över hur mycket som förändrats i stadens utbud och siluett. Det allra senaste tillskottet är Uppsala Konsert och Kongress, Uppsalas nya konserthus. Bland vännerna går huset under kortnamnet ”UKKen”. Kortare och hippare än originalnamnet. ”Glasberget” och ”Stockholms kulturhus fast i Uppsala” är andra namn som jag hört. Det senare är inte helt missvisande. I alla fall inte om man kliver in i huset. De långa rulltrapporna bidrar helt klart till den känslan.

För att skaffa mig en uppfattning om vad jag tycker om UKKen har jag börjat nosa på huset. Utifrån ser det väldigt snyggt ut. Jag gillar det. Retro men samtidigt modernt. I torsdags vågade jag mig in i byggnaden. Högst upp i huset ligger en bar där jag och några kompisar hade after work. Utsikten kan man inte klaga på. Ganska maffig och ovanlig för Uppsala. Det enda som inte gillades var att huset inte snurrade. 360 graders-utsikten får man skapa själv. Det går faktiskt. Runt hela våningens fönster löper en enda lång hylla/bardisk. För varje öl som man beställer kan man sätta sig vid en ny sida och därmed få en ny utsikt. Efter tillräckligt många öl snurrar hela världen.

Efter besöket i UKKens bar kom jag dock underfund med att jag gillar utsidan bättre än insidan. Insidan känns kal. Jag förstår nog hur man tänkt och uppskattar de illgula detaljerna. Men inredningen känns ändå ofärdig. Det tror jag är en av anledningarna till att 7 av de 12 husbilder som presenteras på UKKs hemsida visar just utsidan. Du hittar dem här.

Min utforskning av och nosning på UKKen är dock inte slut än. Nästa helg ska jag ta en närmare titt på en av konsertlokalerna. Ulf Johansson Werre Big Band med gäster (bl.a. Louise Hoffsten) står på programmet. Vi får se om den upplevelsen positivt kan påverka mitt intryck av UKKens insida eller om jag även i framtiden hellre betraktar bygget från tapasbaren rakt över gatan.

Annonser

2 reaktioner på ”UKKen

  1. Jag läste om Gardells åsikter! Jag kan tänka mig att lokalen bättre passar en konsert än en stå-upp-föreställning. Jag får se på lördag…

    Vad jobbigt att bli taggad! Det känns som blogg-datten. Vi får se vad jag gör av det hela. Spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s