Till alla som tittar på ”Idol”

De som känner mig kommer när de läser rubriken tro att den kommer att följas av meningen ”Skaffa ett liv.”. Men så är inte fallet. Inte den här gången, i alla fall. Det beror på att jag själv är fast. Inte fast på det sättet att jag behöver se och läsa ALLT om programmet, men tillräckligt fast för att hänga med och ha en favorit. Vad händer härnäst? Snart kommer grisar att flyga och helvetet frysa.

Alla som överhuvud taget vet vad ”Idol” är bör läsa Ben Eltons bok ”Chart throb”. Bokens huvudperson är producent för ett ”Idol”-liknande program. Hans fru vill skilja sig och ger honom en utmaning: Hon vill välja vilken person som ska vinna nästa omgång av ”Idol”. Om den personen faktiskt vinner avstår hon från producentens pengar i skilsmässan. Men om den person inte vinner vill hon ha alla hans tillgångar. Producenten antar utmaningen, frun väljer prinsen av Wales som den hon vill se som ”Idol”-vinnare och sedan kickar boken igång. Kan producenten få prins Charles att vara den som i slutet står som vinnare?

Som ni säkert förstår kan producenten manipulera både tittare och deltagare – säkerligen till stor del exakt så som sker även i verkligheten. Har ni någonsin funderat på varför en viss person är er favorit eller ert hatobjekt i en doku-såpa? Vilken makt har egentligen producenterna över era åsikter i den frågan? Ganska stor, skulle jag tro. Tänk så mycket man kan påverka med t.ex. klädval, kameravinklar och de frågor som ställs till deltagare.

Producenten i ”Chart throb” hymlar inte med att han har makt att påverka. En åsikt som han ofta återkommer till är att programmet handlar om underhållning, det är alltså inte i första hand fråga om en tävling i sång. Även följande fastslås som en oomstridbar sanning:

If we went around being nice, nobody would watch.

För att underhållningsvärdet ska bli så stort som möjligt får prins Charles sällskap av ”motståndare” i form av Clingers (de som gråter, bönar, ber, VILL vinna SÅÅÅÅÅ gärna och är mer desperata än andra), Blingers (de utåtagerande) och Mingers (de längst ner på samhällsstegen som vill bli uppmärksammande även om det är på ett negativt sätt – det betyder ju att folk för en gångs skull ser dem). Ofta har deltagarna drag av alla tre ing-former. De kan t.ex. vara en minger och en clinger som försöker vara en blinger.

Återigen känner jag hur kusligt nära sanningen Ben Elton rör sig.

Annonser

2 reaktioner på ”Till alla som tittar på ”Idol”

  1. Hej, hej

    Rekommenderar också boken dead famous av Ben Elton. Han skriver galet bra om en Big brother-liknande show. Lysande persongalleri. Lite hemsk. Mycket kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s