Bryssel ligger nära Frankrike och är delvis kvar i 1900-talet

Efter tre dagar i Bryssel är man förvånad över hur ett ganska dyrt hotell mitt i stan INTE erbjuder gratis alternativt billig och enkel Internet-uppkoppling. Å andra sidan visade hela inredningen att man inte ens tagit steget in i 1990-talet. Jag borde inte vara förvånad.

Inte bara 80-talet gör sig synligt i den belgiska huvudstaden. Även den franska kulturen är av naturliga orsaker framträdande. När fransktalande talar engelska hör man tydligt ”ok” som används som en smått nedlåtande kommentar på ett inlägg eller en fråga, ”please” som betyder ”låt oss” / ”varsågod” och slutligen ”yes” i slutet av meningar som ett ”eller hur?” eller ”förstår du?”. Även siffrorna är så klart franska. Jag och en kollega trodde först att en sexa var en nolla i våra rumsnummer och försökte bryta oss in i andras rum. Tur att man tänkte efter lite innan man gick tillbaka för att skälla på mannen i receptionen.

Närheten till Frankrike syns också i maträtterna som erbjuds. Tack och lov för det. Vad slår en kombination av god belgisk öl och moules frites (musslor och pommes frites) efter att

– en mobiltelefon blivit stulen?
– man förblindad av alla intryck gått rakt in i en lyktstolpe?
– bristen på kunskap i franska gjort att man av misstag beställt råbiff till lunch?
– man blivit lurad av en taxichaufför?
– antalet säkerhetskontroller som passerats är fler än antalet dagar som tillbringats i Bryssel?
– man eventuellt lurat Sveriges ambassadör i Paris på 3 000 euro?
– många EU-anställda på ett robotaktigt sätt försökt övertyga oss om att det enbart är positivt att jobba mer än vad en normal människa bör?

Att resa till Bryssel med en grupp med kollegor skiljer sig alltså inte särskilt mycket från att besöka staden med gymnasieelever. Syftet med resan var att på nära håll förkovra sig i EU:s institutioner. Var annars än här kan man skryta med att man gått förbi Margot Wallströms kontor? Om man vill jobba i Bryssel verkar yrkena att satsa på vara tolk, översättare eller fönsterputsare. Alla nya byggnader som skjuter upp som svampar ur marken verkar nämligen bestå av väldigt mycket glas.

Annonser

En reaktion på ”Bryssel ligger nära Frankrike och är delvis kvar i 1900-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s