Jag KAN ändra mitt lands tidszonstillhörighet. Alltså SKA jag.

Presidenten i Venezuela, Hugo Chavez, verkar påverka allt han möjligtivis kan vad gäller sitt land under sin tid vid makten. Stort som smått, ingen detalj lämnas åt slumpen. Under de år han varit president har han ändrat landets officiella namn, vapensköld och flagga. Som ni säkert har sett eller hört har turen nu kommit till tidszonen. Chavez vill att landet ska flytta klockarna tillbaka 30 minuter och därmed fortsätta tillvaron i en tidszon som de är ensamna om.

Svaren på varför man vill införa en ny tidszon varierar. Chavez själv har sagt att ”the metabolic activity of living beings is synchronized with the sun’s light”. Därför vill han att skolbarn och arbetare ska få starta sin dag i solljus och inte, som nu oftare verkar vara fallet, innan solen har gått upp. En annan förklaring till beslutet är att Venezuela vill markera att de tar ytterligare ett steg från USA, som anses diktera den moderna tidszoneindelningen. Beslutet ligger då helt i linje med att utveckla en mer och mer socialistisk stat.

Problemet är bara att invånarna i Venezuela bara fick ungefär en vecka på sig att förbereda sig för tidsändringen. Det visade sig naturligtvis inte räcka, men verkar inte ha fått Chavez att ge upp idéen. Han slår snarare ifrån sig och skyller på andra:

I’m not to blame. I received a recommendation and said I liked the idea.

Det svaret är inte så lite skrämmande. Vad händer när han får rekommendationen att skaffa kärnvapen eller klä sig i kvinnoklädder? En sak är dock säker. Tidsomställningen kommer. Snart. Har Tåget Chavez väl börjat rulla stannar det inte i första taget.

Venezuela är inte det enda landet i världen som bara så smått har skaffat en annan tideräkning än sina grannar. Den officiella tideräkningen i Nepal är enligt http://www.msnbc.com enbart 15 minuter före den i Indien. En hel halvtimma blir då i sammanhanget ganska lång tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s