Läppstift på en gris

Trots att jag bott i USA i sju månader utan både TV och papperstidning i brevlådan på morgonen har det inte gått att undvika Paris Hiltons öden och äventyr. Senast hörde jag att hon ska bli en bättre människa nu efter fängelsevistelsen. Till Us Magazine uppges hon ha sagt att hon ska skaffa en miljövänlig bil – en Hummer-hybrid.

Det är inte bara så att en sådan bil inte finns. ”Hummer” och ”miljövänlig” är två ord som inte hör hemma i samma mening. Det är som att samtidigt nämna ”kolgruva” och ”fantastisk utsikt” eller ”kaffe” och ”pizza-hak”. Det är helt enkelt en korkad tanke. Paris Hilton kan inte ha alla indianer i kanoten.

Har ni sett en Hummer? Klicka här annars. Bilen ser ut som en militär-tank (eftersom den från början var en militär bil), spyr ut avgaser och är farlig för både de som åker i den (dåliga säkerhetstestresultat) och för övriga trafikanter (dels eftersom den täcker sikten över trafiken för bilar som kör bakom den). Helt klart inte en miljöbil. En bra miljöbil är liten och bränslesnål. En Hummer är varken liten eller bränslesnål.

GM (som äger Hummer) är naturligtvis inte dumma. De vet att Hummern i flera kretsar har dåligt rykte och arbetar på förbättringar. Ett sätt är att sikta in sig på morgondagens bil-konsumenter och därför i samarbete med McDonald’s erbjuda en leksaks-Hummer i Happy Meal. Säkert bra för GM, men inte för McDonald’s som fick massiv kritik för att man annars brukar hävda att man arbetar för att skydda miljön. Hur det nu går ihop med övrig verksamhet på McDonald’s.

GM kan dock skatta sig lyckliga över ett samarbete med McDonald’s. En ny undersökning från Stanford visar att barn i åldern 3-5 år uppger att mat i McDonald’s förpackningar smakar bättre än annan mat – även om själva maten är identisk och det bara är själva förpackningen som skiljer matbitarna åt. Det bevisar i och för sig bara det som alla redan vet – barn gillar McDonald’s – men är också en påminnelse om reklamens påverkan och hur gigantisk den marknad är som det företag som har leksaker i Happy Meal når.

En hybrid-Hummer finns inte, och kommer heller inte att finnas inom den närmsta tiden. Däremot kanske Arnold ”the Governator” Schwarzenegger kan hjälpa Paris. Tillsammans med GM äger Governators administration nämligen en prototyp av Hummer som drivs av vätgas. Governator är intresserad av Hummer och av alternativa bränslen. GM är intresserade av att ge Hummer ett bättre rykte, vara på god fot med guvernören och få en miljövänlig image.

Men få blir lurade. Bilen kommer inte att massproduceras (för att den ska bli konkurrenskraftig måste kostnaden för att tanka den i USA halveras), den kan bara tankas på högst 15 platser i hela Kalifornien och GM kräver att en ingenjör från dem åker i bilen varje gång som den används. Forbes.com beskriver situationen som ”att måla läppstift på en gris”.

En riktig miljövän åker inte Hummer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s